Novel Food Élelmiszerfejlesztő és Gyártó Kft
A kedvezményezett neve: Novel Food Élelmiszerfejlesztő és Gyártó Kft.
A szerződött támogatás összege: 74 277 690 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 57,92 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.08.31.
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-01847
Kiemelkedő minőségű kézműves sörök gyártását megalapozó technológiai és kísérleti fejlesztések
A projekt tartalmának és eredményeinek bemutatása:
A projektünk megvalósításának célja az alábbi eredmények elérése volt:
(1) SMMS mikrobiológiai rendszer leírás, ami tudományos kísérletekkel alátámasztottan definiálja a kézműves sörgyártás mikrobiológiai ellenőrzési pontjait.
(2) Analitikai módszergyűjtemény, mely könnyen mérhető, a minőség szempontjából kritikus, belső laboratóriumi (on-site) módszereket tartalmaz.
(3) Kísérletekkel alátámasztott technológiai folyamatleírás, ami a kézműves sörgyártás összes technológiai lépésénél meghatározza a teendőket egy standardizált minőségű végtermék előállítása érdekében. Minden technológiai lépésnél monitoring pontokkal, monitoring eljárásokkal és határértékek definiálásával együtt.
(4) Új, különleges minőségű kézműves sör termékcsalád, mely a versenytársakhoz képest megbízhatóbb mikrobiológiai háttérrel és hosszabb minőségmegőrzési idővel rendelkezik.
Eredmények leírása:
A projekt megvalósításával sikerült létrehozni egy, a teljes kézműves sörfőző ágazat számára eredményesen használható szakmai rendszert. A mikrobiológiai monitoring rendszer keretében kidolgozott eljárásrendnek köszönhetően a kisüzemi sörgyártás végtermékeinek státusza teljes biztonsággal meghatározásra kerülhet. Ennek alapját képezi egy mintavételi és vizsgálati protokollokat tartalmazó minőségellenőrzési és gyártási leírás, mely alapján a végtermékek minősége jelentősen javítható. A fejlesztés során arra törekedtünk, hogy a mintavételezési és vizsgálati rendszer az előállítási költségeket jelentős mértékben ne befolyásolja, így a tervezett 8-10 Ft/liter költségvonzatot sikerült is tartanunk. A kidolgozott rendszer lehetősége teremet a minőségmegőrzési idő megfelelő kiválasztására, így már csak ezen szemponton megtérülhet a rendszert alkalmazó kisüzemek többletköltségei. Egy nem megfelelően megválasztott minőségmegőrzési idő, többlet költségeket és akár piacvesztést is eredményezhet a gyártók számára.
A módszer gyakorlati alkalmazása során megalkottuk a saját sörcsaládunkat, mely CORNER, majd a termék sikeresebb piaci bevezetése érdekében VIHARSAROK néven található meg. A termékek receptúrája gyártási és minőségellenőrzési feladatinak megtervezésekor a projekt valamennyi új műszaki és szakmai – tudományos eredményét felhasználtuk. A termékek a fejlesztés eredményeként kontrollált mikrobiológiai státusszal, kiegyensúlyozott érzékszervi és analitikai tulajdonságokkal és nem mellesleg hosszabb minőségmegőrzési idővel bírnak.