A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. öt közép-európai ország (Ausztria, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország) közreműködésével részt vesz a STREFOWA – Stratégiák az élelmiszer-hulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában – elnevezésű nemzetközi projektben, amely három éves futamideje alatt az alábbi stratégiai célkitűzések elérésére törekszik:
- az élelmiszer kapjon egy második esélyt, így az adományozás szerepe növekedjen,
- az élelmiszerhulladékok mennyisége csökkenjen, így a megelőzésre törekvés legyen a legfontosabb,
- a hulladékstátuszba került élelmiszer ne hulladéklerakókba, hanem egyéb hasznosításra kerüljön: komposztálás, biogáz termelés.
A projekt fő célja az élelmiszer és élelmiszerhulladék menedzsment fejlesztése a kiválasztott közép-európai városokban, melynek eredményeként csökkenthetők a környezeti hatások – különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásából származók -, redukálhatók a költségek, illetve pozitív kihatásai lehetnek a társadalom széles rétegeire is (élelmiszeradományozással, vásárlói szokások befolyásolásával, stb.).
A projekt időtartama: 2016.07.01. – 2019.06.30.
A projekt az alábbi közép-európai konzorciumi partnerek részvételével valósul meg:
Lengyelország:
- Federation of Polish Food Banks
- Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Csehország:
- Analytical center Glopolis
Ausztria:
- University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna
- Waste Management Association Mid- Tyrol
- Square Bracket EU
Olaszország:
- Langhe Monferrato Roero Development Agency
- Province of Rimini
Magyarország:
- Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
- SPAR Magyarország Kft.
További információ:
http://www.interreg-central.eu/Content.Node/STREFOWA.html
http://www.reducefoodwaste.eu/
„A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”