A Bay Zoltán Kutatóközpont részvételével megvalósuló BIOECO-UP (https://www.interreg-central.eu/projects/bioeco-up/) projekt egyik fontos célja, hogy közelebb hozza a biomassza-alapú gazdaságot a társadalomhoz, hogy mindenki, akit ez a téma érdekel és tevékenyen részt szeretne benne venni magánemberként, az megértse, miről szól a bioeconomy.

Ezt a küldetést workshopok megrendezésével és a hozzájuk kapcsolódó videóanyagok elkészítésével támogatjuk. A projekt konzorciumában résztvevő intézmények számos videót készítettek, amelyek a projekt Youtube (BIOECO-UP – YouTube) csatornáján érhetőek el.

 

Kutatóközpontunk munkatársai három témát jártak körül a projektben, és ezekről videók is készültek:

Mi az élelmiszer upcycling? Food upcycling – YouTube

Egy workshop keretében bemutattunk az élelmiszeripari melléktermékek értéknövelésének, az upcyclingnak az alapjait. A workshopról egy rövid, informatív videó készült.

Komposztálás a városban Composting in urban environment – YouTube

A Komposztfutár egy Szegeden megvalósuló helyi kezdeményezés, amely azoknak nyújt segítséget, akiknek nincs lehetőségük saját komposztáló kialakítására.

Készítsünk használati és dísztárgyakat gyapjúból! Create biobased product from wool (youtube.com)

Szegedi workshopunkon az érdeklődők megismerkedtek a gyapjúval és kipróbálhatták, milyen sokféleképpen használható fel ez a természetes alapanyag.