Napvilágot láttak a nyertes health és raw materials KIC konzorciumok nevei2015.01.20.

December 9-én hirdette ki az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) a Health és a Raw Materials KIC (Knowledge and Innovation Community) pályázati felhívások nyerteseit.


Az EIT célja az európai oktatás, a kutatási területek és a találmányok innovációs potenciáljának felhasználása, minél több piacképes megoldás életre hívásával és támogatásával, melyet a KIC-eken keresztül valósít meg. A KIC-ek  tehát olyan, a tudásháromszöget magába foglaló, világszínvonalú stratégiai partnerségek, melyek az Európát érintő társadalmi kihívások megoldását tűzik ki célul.


A Health (Egészséges élet és aktív öregedés) KIC nyertes konzorciuma az InnoLife, a Raw Materials (Fenntartható feltárás, kinyerés, feldolgozás, újrahasznosítás és helyettesítés) KIC nyertese pedig a RawMatTERS konzorcium.

 

Az InnoLife konzorcium több mint 50 ún. core partnert és 92 társult tagot, és 6 “InnoStars” régiót (Wales, Portugália, Magyarország, Szlovénia, Horvátország) fog össze 9 EU tagállamból. A konzorcium fő vezetője a Roche Diagnostics GmbH, tagjai vezető kutatóintézetek, egyetemek és az üzleti szféra szereplői. A konzorcium célja olyan innovatív termékek, szolgáltatások és koncepciók létrehozása, melyek javítják az életminőséget, és Európa szerte elősegítik az egészségügyi ellátórendszerek fenntarthatóságát. Többek között tervük, hogy 2018-ig kb. 70 start upot hozzanak létre, és hogy évente 1 millió diák vegyen részt az online oktatási programjaikban.


A RawMatTERS konzorciumot 20 tagállamból származó, közel 120 kutatóintézet, egyetem és cég alkotja; fő koordinátora a drezdai Helmholtz Intézet. A konzorcium magyar tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. és az Aluinvent Kft. A RawMatTERS konzorcium az európai nyersanyagkitettséget a kontinens erősségévé kívánja változtatni, és a valaha létező legerősebb együttműködés lesz a nyersanyagok területén. Célja az is, hogy 64 start upot hozzon létre, és 5 új elsődleges vagy másodlagos kritikus nyersanyagot fejlesszen ki 2022-ig.

 

A konzorciumok 2015 –ben kezdik meg működésüket, melyet az EIT 4 millió EUR-val támogat konzorciumonként.
A következő EIT KIC pályázati felhívás 2016-ban lesz esedékes, Food4Future és Added-value Manufacturing témakörökben.
Az EIT sajtóközleménye, a Health KIC és a Raw Materials KIC tagjainak teljes listája a honlapunk HunOR - Hírek rovatában olvashatóak.

 

Kedves Látogató!

Székhely címünk megváltozott!

Új címünk: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.

Dear Guest!

Our Head office address has changed!

The new address is: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.